De naam Opel Kadett werd al voor de tweede oorlog gebruikt, maar dit artikel gaat om de in 1962 geïntroduceerde Kadett die vanaf dan in meerdere generaties werd gebouwd. Vanaf de zesde generatie werd de auto Astra genoemd, dat past beter bij de andere Opel-modelnamen, die alle op een a eindigen. De eerste Kadett zou gebouwd worden in de toen nieuwe fabriek in Bochum. Al in 1965 werd een nieuwe versie gepresenteerd. Bij de Kadett worden de generatie met letters aangegeven, dus dit werd de Kadett B. De modellen waren bedoeld als antwoord op de Volkswagen kever, maar bleek op de thuismarkt minder goed te verkopen. De Kadett C kwam in 1973 en was een wereldauto (talrijke naamplaatjes sierden de auto), maar VW kwam in 1974 met de Golf die voor een radicale verandering bij VW stond, maar ook als maatstaaf zou gelden in de compacte middenklasse, waardoor ook Opel in 1979 op voorwielaandrijving zette met de Kadett D. Deze werd vrij snel, al in 1984, opgevolgd door de Kadett E (ook deze auto zou wereldwijd gebouwd en verkocht worden met vele verschillende namen).

In 1991 kwam dan de naamswijzing van Kadett in Astra. Ondanks de nieuwe naam bleef men de generatieaanduiding van de Kadett gebruiken en dus noemt men deze vaak Astra F. Zoals geschreven, de naamswijzing werd mede daardoor ingegeven omdat alle andere modelnamen met een a eindigden, wellicht ook omdat Kadett erg Duits klonk voor een auto die in vele landen verkocht zou worden. Van de Astra verschenen nog vijf generaties, waardoor men nu bij de Astra L is.

Ondanks de populariteit en het feit dat de wagen (deels) wereldwijd verkocht werd, zijn er relatief weinig modelauto’s van de Kadett/Astra. Hieronder een poging tot een overzicht.

Opel Kadett A

De eerste Kadett is van Siku, waarbij het gaat om de Kadett A. Van dit model heb ik geen exemplaar.

Opel Kadett B

Zover ik weet is er geen model van de Kadett B (in deze schaal)

Opel Kadett C

Matchbox - Opel Kadett (C) GT/E
Matchbox – Opel Kadett (C) GT/E

Deze Kadett werd ook o.a. als Chevrolet Chevette aangeboden. Hier zijn verschillende modelauto’s van, waarvan ik er kennelijk geen heb.

Opel Kadett D

Siku – Opel Kadett (D) SR

Opel Kadett E

De E Kadett was de populairste Kadett in kleine schaal.

Guisval
Guiloy
Matchbox (Vauxhall Astra GT/E)
Salvat (Opel Kadett GSI)
Tarmac Works - Opel Kadett GSI
Tarmac Works – Opel Kadett GSI

Opel Astra F

SIKU – Opel Astra Caravan

Opel Astra G

Hiervan is mij geen model bekend

Opel Astra H

Van de Astra H werd in 2003 een conceptmodel voorgesteld met de naam GTC Concept. Hiervan werd een modelletje gemaakt door Yatming.

Yatming – Opel GTC Concept (2003)
Welly – Opel Astra GTC

Opel Astra J, K en L

Hiervan bestaan (nog) geen modellen.

Door Jan

Geef een reactie