Centy Toys werd in 1990 opgericht en maakt voornamelijk plastic modelletjes van voertuigen in een grotere schaal dan ik verzamel. Rond 2020 heeft men twee modellen voorgesteld, zonder schaal en licentie, die ongeveer 1:64 zijn (wat als vakterm ook wel 3 inch genoemd wordt, naar de vaak min of meer vaste lengte die voor auto’s van dit formaat gebruikt worden. Veel van mijn “1:64”-modellen zijn eigenlijk niet 1:64, omdat ze naar deze lengte gemaakt worden)

Het interessante van Centy is dat zij uit India stammen, maar ook (voornamelijk) voertuigen maken uit India. De twee voorgestelde modellen zijn dan ook helemaal geen fantasie-modellen, maar redelijk gelijkende bestaande voertuigen.

Centy Toys - Hyundai Creta
Centy Toys – Hyundai Creta

Het eerste model wat ik voorstel is de Hyundai Creta, die ook in India gemaakt werd (maar ook in andere landen). De verpakking en het “kenteken” duiden ook een beetje Creta aan (Kreta diecast).

Centy Toys - Maruti-Suzuki Vitara Brezza
Centy Toys – Maruti-Suzuki Vitara Brezza

Het tweede model is zo mogelijk interessanter, omdat de Maruti-Suzuki Vitara Brezza in India werd ontworpen en daarmee is Centy Toys niet enkel mijn eerste modelautomaker uit India, maar stelt het een model voor uit India en die had ik ook nog niet. Bovendien is het een “trifecta”.

Door Jan

Geef een reactie