In mijn verzameling zitten een aantal modelletjes van merken die niet zo bekend zijn. Ik gok dat Argentijnse diecastmerken in Nederland een vrij onbekend verzamelgebied is. Ik heb er niet veel van, maar het geeft wel een indruk van de kwaliteit en varieteit.

undefined
undefined

Galgo – links een Ligier, rechts een Alfa Romeo

– Galgo was, zover ik kan nagaan, een firma dat in de jaren ’70 werd opgericht en banden met Italië had. De hier afgebeelde modelauto’s lijken ietwat op Polistil. Zover ik kan nagaan zijn het geen kopiën, maar was Galgo wel geïnspireerd door Polistil. Ondanks de inspiratie, Galgo maakte unieke casts en daarom ga ik er van uit dat het niet gaat om kopiën.

undefined

Buby – Ford Mustang

undefined

Buby – Maserati Bora

Buby is wellicht de bekendste Argentijnse modelautofirma. Aanvankelijk nam het mallen over van Jet (zie hieronder), later maakte het eigen unieke modellen. Helaas heb ik geen “uniek” Buby-model, enkel overgenomen Buby mallen.

undefined

Jet – Brabham

Jet was een merk van de Amerikaanse firma Gilette dat een Argentijns filiaal had dat modelauto’s maakte. Er zijn niet veel modellen, maar aangezien de modellen enkel in de jaren ’70 zijn gemaakt zal voor de Europese verzamelaar het moeilijk worden een complete verzameling te krijgen.

undefined

Muky – Lola GT

Maakte kennelijk Hot Wheels kopies. Geen verdere info.

Er waren wel meer firma’s die modelletjes maakten.Helaas geen voorbeelden in mijn verzameling.

Door Jan

Geef een reactie