Onlangs zag ik op www.AlexMiedema.nl een recensie over Cobi, een Pools bouwblokjessysteem dat compatibel is met de grootste firma dat zulke blokjes maakt. Onder andere maakt deze firma “Oostblok”-oldtimers, zoals Trabant, Warszawa, Wartburg & Co, daarnaast tanks en vliegtuigen uit de Tweede Wereldoorlog, maar ook bijvoorbeeld van de tekenfilmserie “Super Wings” leuke setjes. Cobi werkt om de beperkingen van deze blokjes heen door speciale blokjes te maken, bijvoorbeeld bij auto’s worden de voor- en achterkant als complete blokjes geleverd. Op de site van Alex staan losse voertuigen, maar mij spraken twee sets aan: Een set met een Trabant en de Berlijnse muur (compleet met graffiti, waakhond, toren en zelfs bordje “U verlaat West Berlijn”) en een set met een Škoda Fabia R5 en een werkplaats.

undefined

Zoals te zien is de muur en toren erg “blokjes”-achtig, hier zijn dan ook minder speciale blokjes gebruikt. De Trabant is duidelijk herkenbaar dankzij het blokje met het front. Op de doos staat in het Duits dat dit een speciaal setje voor de dertigste verjaardag van de val van de muur is.

undefined

Het Škoda-setje, met een lift, een compressor, bandenboom, boormachine/werktafel en gereedschapswagen, ja zelfs een laptop maken dit setje met meer dan 500 blokjes een uitdaging om te bouwen. Ik was er een anderhalf uur mee bezig. Ook hier zijn de speciale blokjes goed te herkennen aan de Fabia. Ondanks dat is de Fabia net zo breed als een modern Lego City-wagentje.

Ik vind de setjes persoonlijk een aanrader en stel mij zo voor dat ik er nog meer koop. Het setje van de Berlijnse Muur kostte mij slechts 20 euro, stukken goedkoper dan de Deense concurrent. Ook de pasvorm van de blokjes is goed. Misschien te goed, want als je een klein foutje maakt is loswrikken soms een opgave.

Door Jan

Geef een reactie