2019 was een topjaar voor verzamelaars van 1:64-modellen, naar mijn mening. Zowel in het topsegment (wat ik hier vaak “high-end” noem) als in het speelgoedsegment zijn er prachtige nieuwe wagens uitgekomen. Een volkomen subjectieve top 10 plaats ik hieronder:

undefined

Majorette – Hyundai i20 WRC

De komst van een Hyundai is toch altijd weer verrassend, zoveel zijn er niet! Deze WRC-uitvoering is ook fraai te noemen en is met zijn rubberend bandjes een absolute topper. De prijs is dan ook iets hoger dan een “reguliere” Majorette.

undefined

Op de doos en onder de auto is geen maker te zien, maar wel wat het moet voorstellen; een Rolls-Royce Ghost Extended Wheelbase. Een Rolls-Royce in deze schaal is, als we twee modellen die geen logo’s bevatten niet meetellen, al van een 30 jaar geleden.

undefined

Welly – FSO Polonez Caro

Een opvallende keuze voor een auto die veel mensen waarschijnlijk alweer vergeten zijn. De Caro was een gemoderniseerde variant van de Polonez, wat feitelijk een 125P met een andere carrosserie was.

undefined

SIKU – StreetScooter Work

De in Aachen gebouwde StreetScooter Work is een elektrisch aangedreven bestelwagen. De firma werd enkele jaren geleden overgenomen door de Duitse post.

undefined

Z-Models – Renault Clio (Mk. V)

De nieuwste generatie Clio wordt door een nieuw modelautomerk op de markt gebracht, exclusief voor Renault. Het gaat bij Z-Models om een zustermerk van de Otto-Solido-groupe. Het model valt op door zijn detail, zoals bij de lampen voor- en achteraan.

undefined

Schuco – Mercedes-Benz Unimog (U406)

Deze voor Drogeriemarktketen Müller uitgebrachte versie van de Unimog in de kleuren van het THW is een fraaie interpretatie. Dit jaar bracht Schuco vele specials op de markt, waaronder een serie voor de Amerikaanse markt en enkele modellen voor de distribiteur in Hongkong.

undefined

Dorlop – Radical RXC

Dorlop is een relatief nieuw merk dat als eerste model een Suzuki Jimny uitbracht om dan uit het niets een hypergedetailleerde racewagen te presenteren.

undefined

Matchbox – Mercedes-Benz W123 Wagon

Matchbox bracht enkele klassiekers op de markt, dit jaar. Persoonlijk vond ik dit een van de fraaiste. De kleurkeuze helpt al enorm daaraan.

undefined

RMZ – Maserati Gran Turismo MC

Ik dacht dat het merk wellicht failliet was, toen het een website sloot. Maar gezien deze fraaie Maserati, zelfs zonder interieur en donkere ruiten, blijken ze dat niet te zijn.

undefined

GOC Vehicle Museum – (FAW) HongQi CA770

Door Jan

Geef een reactie