Nu we bijna aan het einde van het jaar zijn aangekomen is het wellicht een aardig idee om terug te kijken op 2018 en wat het ons bracht. In dit geval qua 3 inch diecast. Dit jaar zijn er weer vele nieuwe modellen uitgekomen, zijn er een aantal nieuwe spelers op de markt gekomen en een aantal merken dat hun comeback doorzetten.

Hoewel in de “main line” de toon van Hot Wheels voor mij “hit & miss” is, met fantastisch goed gelukte modellen en gigantisch mislukte “fantasiewagens” is dit jaar van Hot Wheels voornamelijk in de verzamelseries zoveel moois gekomen dat ik denk dat we Hot Wheels als beste modelautomerk kunnen uitroepen, dat tegenover zware concurrentie van merken als Tarmac Works, Norev en Majorette die dit jaar ook prachtige nieuwe modellen presenteren.

undefined

Hot Wheels (main line): Lamborghini Countach Pace Car

Een goed voorbeeld van Hot Wheels dit jaar is deze pace-car versie van de Lamborghini Countach. Enkele Countach-versies reden daadwerkelijk rond, begin jaren ’80, in de Grand Prix van Monaco.

En dan nu, de top 10:

10:

undefined

Welly: Polski Fiat 125p

Okee, het is van alle dit jaar geïntroduceerde modellen het model wat het slechtste op het origineel lijkt, feitelijk is het zelfs verkeerd geïdentificeerd als Polski Fiat, want het logo geeft het al weg; het moet een FSO zijn. Maar de keuze voor een Poolse auto door deze fabrikant zorgt ervoor dat deze toch op 10 in mijn top 10 staat.

9:

undefined

Matchbox: Volkswagen Golf Country

De Golf Country is een prachtige keuze van Matchbox, hoewel het jammer is dat het zo’n klein model is geworden, zeker ook naast het vroegere GTI-model. Ik had niet verwacht dat Matchbox deze auto zou kiezen (het lijkt mij meer kandidaat voor Hot Wheels), maar ben er maar wat blij mee!

8:

undefined

Majorette: Aston Martin Vantage GT8

Dit model laat voor mij nog maar eens goed zien wat voor comeback Majorette de afgelopen jaren heeft gemaakt. Ten eerste zijn de modellen zo straf als nooit tevoren, de modelkeuze is top en dan de bedrukking: Het is een genot om de striping van dit model te zien, o.a. in de grille, om het logo precies op de juiste plek te zien en met zoveel detail.

7:

undefined

SIKU: Kia Sorento

SIKU moet een beetje lof krijgen, want niet eerder werd een Kia gemaakt in deze schaal als modelauto. Hoewel mijn exemplar een klein schoonheidsfoutje bij de deur heeft, doet dat er niet aan af. De doorzichtige lenzen, de manier waarop de lastig na te maken grille is gedaan, het is een kloek model geworden.

6:

undefined

Spark: Renault R.S. 17

Spark laat zien dat de complexe vormen van moderne Formule 1-auto’s zich toch laten lenen voor verkleining tot 1:64. Een juweeltje, vooral als je ziet dat de helm van de coureur duidelijk herkenbaar is als die van Hülkenberg en dat vrijwel elk stukje tekst in de logo’s te lezen vallen.

5:

undefined

Greenlight: Volkswagen Type 2b (DoKa)

Deze als dubbele cabine (DoKa) uitgevoerde Volkswagen Transporter lijkt te zijn geïnspireerd op die van het Rotterdamse corps. Het is opvallend dat een Amerikaanse firma voor een Nederlandse uitvoering politievoertuig gaat. Het politielogo is wat groot, het kenteken lijkt nooit door de politie te zijn gebruikt, maar het is desondanks een prachtig uitgevoerd wagentje!

4:

undefined

Tarmac Works: BMW M3 (DTM)

Deze Jägermeister-versie van de BMW M3, zoals die deelnam in de DTM, spreekt tot de verbeelding door de kleur en opdruk. Volgens mij zijn de wielen ietwat te groot en lijkt de rolkooi wat te lag, maar een kniesoor die er op let.

3: 

undefined

Norev: Citroën SM

Toen Norev bekend maakte dat men de SM zou namaken was ik blij. Toen ik het resultaat in handen had was ik zo mogelijk nog blijder, want het is een juweeltje geworden. Hier als Gendarmerie-versie ademt het bijna het origineel uit.

2: 

undefined

Schuco: Mercedes-Benz Unimog

Schuco kondigde in Februari aan een Unimog te maken in 1:64. Tot op dat moment had Schuco geen enkel bedrijfsvoertuig, behalve de Volkswagen Transporter. Ik wist niet wat ik mij er bij moest voorstellen. Het doosje moest worden aangepast, zo bleek toen ik het model in de hand had, want deze Unimog is hoger als anders zou passen. Het model met de doorzichtige lensjes, de fijne bedrukking en het losse huifje maken het helemaal af. Een echte topper!

1:

undefined

Neo Scale Models: Cadillac Coupe DeVille

Dit model is duur. Heel duur voor een 1:64 model. Je kan er misschien wel meer dan 12 Hot Wheels van kopen. Maar toch, dit model van Neo Scale Models uit Resin is wel heel fraai. Het ge-foto-etste logo, de transparante koplampen, de perfecte bedrukking, de wieldoppen, de spiegels, alles zit er op en er aan.

Door Jan

Geef een reactie