2017 is gekomen en kunnen we terugkijken op 2016. Het was voor mij persoonlijk een zeer goed verzameljaar. Hoewel ik eigenlijk altijd probeer datgene te verzamelen wat ik leuk vind springen er altijd wel enkele modellen uit. Hieronder een overzicht van de toppers die ik in 2016 heb mogen toevoegen.

undefined

Greenlight – 2016 Fleetwood Bounder

De serie Breaking Bad was een succes, dus dat Greenlight de Fleetwood Bounder uit die serie zou reproduceren was goed te begrijpen. De 2016-versie kwam voor mij echter als een verrassing. Dit model, dat 1:64 is en dus waar in de lengte 3 VW Kevertjes passen, is fraai uitgevoerd, zwaar en met vele leuke kleine details.

Greenlight had dit jaar nog wel meer fraaie modellen, maar deze sprong er voor mij uit.

undefined

Onbekend: Haval H8

Dit jaar kon ik twee modellen van het Chinese merk Haval toevoegen. Haval is een zustermerk van Great Wall Motors en maakte “premium” SUV’s. De modellen zijn prachtig.

undefined

Oversteer: Mazda CX-5

Hoewel alle Oversteer-modellen fraai zijn en ik er dit jaar meerdere kon toevoegen, is deze CX-5 voor mij waarschijnlijk de fraaiste. De wielen met het Mazda-logo, de spiegels met de knipperlichten, de details zijn net even fraaier.

undefined

Majorette: Jaguar F-type Coupé

Hoewel ik de super gedetailleerde modelletjes van Kyosho, Oversteer & Co. erg fraai vind, kunnen de iets eenvoudigere modelauto’s, zoals deze van Majorette, mij ook bekoren. Het is een relatief eenvoudig modelletje, maar de details maken het af.

undefined

Sonido: Aston Martin One-88

Hoewel ik geen fan ben van sportwagens in politie-uitmonstering, kan dit model mij zeker bekoren. Qua politiemodellen heb ik persoonlijk liever de “gewone” patrouilleauto’s. Kijk eens naar die grille, of die stoelen in het rood. Ja, die spiegels storen een beetje.

undefined

Tomica: Toyota Land Cruiser J70 Double-cab

Tomica heeft een serie TLV die hele fraaie gedetailleerde modellen maakt. Maar geef mij meer van dit soort modellen. Voor mij klopt dit model simpelweg.

undefined

Schuco: Mercedes-Benz 200D (W115)

Schuco presenteerde de serie “Edition 64” enkele jaren terug. Ik vond die eerste modellenkeuze wat behoudend, maar dit jaar vond ik de keuze over vrijwel de gehele lijn geslaagd. Het meest geslaagde model vond ik deze Mercedes. Wellicht wat te hoog op de wielen heeft dit modelletje mooie details en laat het een model zien dat zover ik weet in 1:64 niet zo vaak werd gemaakt.

undefined

Welly: Volvo XC90 T6 R-Design

Welly maakt nog altijd de goedkope modelletjes, maar de modellen die ze nieuw presenteren zijn stuk voor stuk modelletjes die de concurrentie met Hot Wheels, Matchbox aankunnen en zeker niet onderdoen voor bijvoorbeeld Majorette en Tomica. Deze Volvo – leuke keuze! – is daar een goed voorbeeld van – de juiste kleur, hier en daar een paar leuke details en een model van naar wat ik verwacht een relatief populaire wagen.

undefined

Spark: Mercedes F1 W06 Hybrid

Er is zeker wel wat af te dingen op Spark, zoals de banden die ietwat “rond” zijn (de hoek van de bandenwang met het loopvlak) en dat in deze schaal F1-details als vleugels en ophanging nogal dik zijn. Aan de andere kant, de opdruk is zeer goed en de wagens hebben een passende helm. Ook is fraai dat elk F1 model van Spark een eigen mal heeft en niet dezelfde mal met een andere opdruk is. Ik hoop dat ze meer introduceren.

undefined

Norev – Citroën C-Elysee WTCC

Dit model is uit de Norev Racing-serie en is dus eens niet een dealerpromo. Daardoor zijn wellicht enkele details weggevallen, maar het blijkt een bijzonder leuk modelletje van een recente (2016) WTCC-wagen.

undefined

Kyosho: Afa Romeo 155 V6 Ti DTM

Dit model kon van te voren al niet teleurstellen. Het heeft een Jägermeister-opdruk: vrijwel een garantie voor een toffe racewagen. Het is een Alfa Romeo. En inderdaad, dit model stelt niet teleur. Kyosho daarentegen vond ik ietwat teleurstellend. De nieuwe series zijn voornamelijk oude serie met andere kleuren en een paar nieuwe modellen. Die nieuwe modellen zijn vaak wel fraai, zo is het niet, maar het is niet wat we kenden van vroeger.

Speciale vermelding

undefined

AutoCult: Gatso 4000 Aero Coupe

Zoals ik in eerdere blogposts waarin Autocult voorbij kwam heb geschreven- mijn hoofdverzamelgebied is niet 1:43. Maar dit merk maakte enkele toppers van modellen die ik simpelweg niet liggen kon laten. De modellen zijn niet goedkoop, maar wel in een lage oplage gemaakt – wat goed is om de waarde vast te houden. De details zijn fantastisch – zie die klink op de motorkap maar vooral: De modellenkeuze van dit merk is geweldig. Ik hoop dat ze dit kunnen vasthouden en er een goede boterham mee verdienen.

Door Jan

Geef een reactie