Tiny is een nieuw modelautomerk uit Hongkong. Ze specialiseren zich op modelauto’s uit Hongkong, maar maken ook leuke diorama’s waar je zelfs verlichtingssets kan gebruiken. De auto’s in de schaal 1:64 – wat mijn verzamelgebied is – zijn ietwat grof, zeker in vergelijking met Kyosho of Oversteer, maar passen vrij goed naast Tomica of Matchbox. De opdruk is bijzonder goed te noemen.

undefined

Hier een foto van een Tiny-diorama, met gebouwen, straten en verkeersborden (en flitspaal!). Zoals wellicht te zien is de opdruk erg lokaal gehouden, wat het een bijzondere charme geeft, maar natuurlijk ook iets lastiger te gebruiken in combinatie met Europese modelauto’s.

undefined

Tiny: 1:65 Toyota Prius (Mk. III)

Zoals geschreven, de modelauto’s zijn ietwat grof (zie de spiegels), maar de opdruk is goed te noemen en de toevoeging van details maken de wagentjes nogal verzamelwaardig, omdat ze alle net even anders zijn, zie ook de twee voorbeelden van de Prius hieronder:

undefined
undefined
undefined

Tiny: Toyota Coaster

Vrij uniek is volgens mij deze Toyota Coaster. Enorm populair in Azië en Afrika, zie je ze in Europa nauwelijks. Ondanks dat had ik wel meer modelauto’s van de Coaster verwacht.

Tiny modelauto’s zijn zonder meer de moeite waard door hun gedetailleerde opdruk, maar de aanschafprijs en de importkosten (denk aan de douane) kunnen het duur maken. De diorama’s zijn bijzonder geslaagd, maar natuurlijk wel erg couleur locale, om eens een Chinese uitdrukking te gebruiken.

Door Jan

Geef een reactie