Nadat recent Salvat in Spanje een serie 1:64 modelauto’s introduceerde, maar al kort daarna opgaf, had ik persoonlijk niet verwacht dat er zo snel weer een kioskserie in deze schaal zou komen. Aan de andere kant lijkt de serie met Welly-modellen van o.a. “Autoklassiekers” wel een succes, want deze werd voordien in Duitsland aangeboden.

Nog groter was de verrassing voor mij dat het ging om Ferrari-modellen. De laatste decennia heeft Ferrari een exclusief contract dat bepaalde partijen slecht modelauto’s van dit merk mogen maken. Vroeger had Mattel (Hot Wheels) deze rechten (waarbij Kyosho een manier vond om een soort bouwsetjes te mogen verkopen). Tegenwoordig zijn de rechten bij de May Cheong Group (bekend van o.a. de merken Maisto en Bburago), maar kennelijk is de licentie iets minder exclusief, want ook Tomica weet enkele modellen aan te bieden. En nu dus ook “Centauria Editore“, een firma dat kioskseriemodellen aanbied. Helaas is het daardoor exclusief in Italië verkrijgbaar, maar het internet kan ons verzamelaars daarbij soms behulpzaam zijn.

Centauria Editore - Ferrari Daytona SP3
Centauria Editore – Ferrari Daytona SP3

Het eerste model uit de serie is de Ferrari Daytona SP3 en ook de twee modellen die daarna in de serie komen zijn al uitgekomen: De Ferrari Monza SP2, SF90 Stradale.

Centauria Editore – Ferrari Monza SP2
Centauria Editore - Ferrari SF90 Stradale
Centauria Editore – Ferrari SF90 Stradale

Later zouden nog de 296 GTB, F12tdf, 250 GTO, 488 GTE Evo (zoals deze meedeed tijdens de 24 uren van Le Mans in 2019 en daarmee klassewinnaar werden), Roma, F40 en Testarossa moeten verschijnen. Voor een volledig overzicht, zie op de site van Centauria Editore zelf.

Centauria Editore – Ferrari 296 GTB
Centauria Editore - Ferrari F12tdf
Centauria Editore – Ferrari F12tdf
Centauria Editore – Ferrari F40
Centauria Editore – Ferrari 250 GTO
Centauria Editore – Ferrari 488 GTE – 2019 24H du Mans – AF Corse – James Calado/Alessandro Pier Guidi/Daniel Serra

Door Jan

Geef een reactie