(UPDATE: India – Centy Toys en de Maruti-Suzuki Vitara Brezza)

Mac Ragan is een bekende in de modelautowereld, omdat hij boeken heeft geschreven over modelauto’s, maar ook werkte als designer voor modelautomakers.

Hij bedacht dat het begrip “Trifecta”, waarin drie gedroomde criteria samenkomen: In dit geval dat zowel (1) de modelauto zelf, alsmede (2) de echte auto (het voorbeeld), als ook (3) de modelautofabrikant uit hetzelfde land komen. Dit is een bijzonderheid, omdat tegenwoordig modelauto’s voornamelijk in Zuidoost-Azië gemaakt worden. De voorbeelden hieronder zijn daarom ook voornamelijk oude modelletjes. Het woord “trifecta” zelf is een relatief nieuw begrip in de Engelse taal, een link naar de betekenis kun je hier vinden.

Een niet compleet overzicht volgt hieronder:

Nederland

undefined

Best-Box – DAF 600

Best-Box was een Nederlands modelautomerk dat in Nederland werd gemaakt. De DAF 600 was natuurlijk ook een Nederlands product.

China

undefined

XCarToys – HongQi e-HS9

HongQi is een van de oudste automerken uit China, waarvan het Chinese XCarToys dit prachtige model in China heeft geproduceerd.

Tsjechië

undefined

Abrex – Skoda Fabia Mk. III

Dit modelletje wordt door Abrex in Tsjechië gemaakt, waarmee ook hier aan alle criteria voldaan is.

 Tsjechoslowakije

undefined

Rozkvet VDI – Skoda 120

Dit land mag dan wel niet meer bestaan, maar toen het bestond werd dit modelletje van een Skoda door een Tsjechoslowaaks bedrijf in Tsjechoslowakije gemaakt.

Joegoslavië

undefined

Aurometal – Yugo 45

Ook voor dit land geldt dat het niet meer bestaat, maar ondanks dat is deze Yugo natuurlijk gemaakt toen dat land nog bestond.

 Sovjet Unie

undefined

Minsk Toy Factory – VAZ 2101

Nog zo’n land dat niet meer bestaat. Het modelletje wordt vaak door de tekst op de bodem fout geïdentificeerd. Onderop staat namelijk in het Russisch “prijs”.

Japan

undefined

Tomica – Datsun Type 12

Dit alleraardigste modelletje van een vooroorlogse Datsun werd gemaakt in Japan.

Frankrijk

undefined

Norev – Talbot Solara

Nadat Chrysler de Europese merken Simca, Sunbeam e.d. verkocht, kwamen deze in handen van het Franse Peugeot. Dit is dus een Franse Talbot gemaakt door het Franse Norev in Frankrijk.

West-Duitsland

undefined

SIKU – BMW 735i

Tot 1990 was er sprake van Oost- en West-Duitsland. Dit modelletje stamt nog uit de tijd van West-Duitsland.

Het Verenigd Koninkrijk

undefined

Husky – Aston Martin DB6

Eigenlijk zou deze auto een DB5 moeten zijn, maar Corgi, de bezitter van Husky, wist dat de meeste kinderen en zelfs volwassenen niet zouden zien dat het eigenlijk het verkeerde model is. Het model komt uit Wales, dus voor sommigen is dit geen goed voorbeeld van de Trifecta, maar alles komt uit het Verenigd Koninkrijk bij dit model. Je zou het zelfs een pentafecta kunnen noemen, vanwege de Britse film en Britse hoofdpersonage.

De Verenigde Staten

undefined

Ertl – Manta Mirage

Manta was een fabrikant van een tweetal sportwagens. Ertl maakte op dat moment nog de modelauto’s in de Verenigde Staten, maar zou niet lang daarna de productie voortzetten in andere (goedkopere) landen.

Italië

undefined

Polistil – Fiat 124

Wat een Italiaanse combi, deze Polistil die nog in Italië werd gemaakt.

Spanje

undefined

Gisima – Seat Ibiza

Spanje had een bloeiende modelautoindustrie, maar in de jaren ’80 werd het steeds moeilijk om te concurreren. Gisima bestaat nog, maar maakt nauwelijk nog modelauto’s.

Duitsland

undefined

Rietze – Volkswagen Golf Mk. VII

Na de Duitse wedervereniging was al een proces ingezet waarbij de Duitse modelautomerken in het buitenland gingen produceren. Rietze is een van de weinigen die nog in Duitsland produceren.

Er zijn wellicht nog meer landen te bedenken die aan de Trifecta voldoen, zoals Argentinië, Brazilië, wellicht ook Zweden, Polen en de voormalige DDR.

UPDATE

Argentinië

Coffaro Wheels - SIAM Di Tella 1500
Coffaro Wheels – SIAM Di Tella 1500

de Filipijnen

Onbekend – Jeepney

India

Centy Toys - Maruti-Suzuki Vitara Brezza
Centy Toys – Maruti-Suzuki Vitara Brezza

Door Jan

Geef een reactie