In de afgelopen maanden zijn hier veel berichten geweest over nieuwe modellen, echter zijn er in de verzameling ook dwarsweggetjes met bestaande modellen, zoals dit onverwachtte trio, dat er eigenlijk geen is, van modellen die ik al jaren heb. Natuurlijk, het zijn Le Mans-auto’s. Natuurlijk zijn het Mercedes-Benz aangedreven auto’s en natuurlijk zijn ze gebouwd door Sauber. En ja, ze zijn ook dezelfde schaal. Maar ze komen niet van dezelfde maker. En er zitten 13 jaar tussen!

undefined

Paul’s Model Art was een relatief nieuwe speler, begin jaren ’90 en besloot een niche te proberen te ontsluiten van gedetailleerde 1:64 modellen. Deze serie werd MicroChamps genoemd (hoewel er ook een serie 1:87 modellen bestond, waar MicroChamps bij had gepast, maar MiniChamps heette). De toen nog rijzende ster van Michael Schumacher werd gebruikt om een serie modellen uit te brengen die men de Michael Schumacher collection noemde, waarvan er ook een serie in 1:64 kwam in 1993. Aangezien Schumacher – velen zijn het alweer vergeten – toen nog voor Mercedes-Benz in het langeafstandsracen actief was, kwamen ook deze wagens er in schaal 1:64.

undefined

Kyosho baande vele jaren later een andere weg. Zij deden series van bepaalde automerken (of soms landen), waaronder in 2006 een serie van Mercedes-Benz. Aangezien in Japan Le Mans een grote naam is, kwam er van het jaar waarin Mercedes-Benz won een model, de Sauber C9. Hier afgebeeld is dan ook de winnende auto.

undefined

De door MicroChamps gemodelleerde Mercedes-Benz C291 was een ietwat minder succesvolle wagen, slechts een race werd gewonnen. Betrouwbaarheidsproblemen zorgden voor minder succes. Niet lang daarna zou Mercedes-Benz mét Sauber in de Formule 1 gaan.

undefined

Ook van MicroChamps is deze Mercedes-Benz C11. Niet zo succesvol als zijn voorganger was het toch een geduchte tegenstander voor bijvoorbeeld Jaguar. En met 7x winst was het niet zo dat de wagen slecht was. Men won er het kampioenschap mee.

undefined

De door Kyosho verkleine Sauber C9 was met 12x winst en eveneens een kampioenschap plus winst op Le Mans de meest succesvolle.

Opvallend is dat bijvoorbeeld er zo weinig verschil is in hoe fijn het model is afgewerkt, hoe klein de opdruk is, etc. Sterker nog, de MicroChamps-modellen winnen op punten als de bedrukking op de banden.

Door Jan

Geef een reactie