SIKU kondigde op de Neurenbergse Speelgoedbeurs een nieuwe serie aan waarin gewone personenwagens in schaal 1:50 zouden worden verkleind. SIKU maakt al sinds jaar en dag hun

SIKU – Mercedes-Benz E-Class

personenauto’s in schaal 1:55 (zie rechts voor een recent voorbeeld), maar hun vrachtwagens, bouwmachines en meer recentelijk ook tractors in schaal 1:50. Dat men de personenwagens daarop aanpast, zeker ook in aanmerking genomen dat enkele bestelwagens ook 1:50 zijn, lijkt een logische stap. Alle belangrijke Europese vrachtwagenmodelmerken maken hun vrachtwagens in schaal 1:50. Merken als Tekno, Lion Toys, WSI, NZG, Conrad maar ook bijvoorbeeld Corgi doen dit. Ook in bouwmachines is deze schaal al zeer lang in gebruik en zijn er vele merken in actief.

Terug naar de personenauto’s van SIKU. De enige modellen die voor 2017 aangekondigd warden zijn de Mercedes-Benz G65 AMG en de RAM 1500 in politieuitvoering. Als USP (Unique selling point) zijn afneembare wielen en de vele deuren en kleppen die open kunnen. Zo kunnen bij de RAM de motorkap, de achterklep en de beide portieren open en bij de Mercedes de beide voorportieren en de achterdeur (maar niet de achterportieren of de motorkap). De modellen zijn bijna tweemaal zo duur als de reguliere serie in 1:55 en ik moet toegeven dat ik niet weet of de modellen dat werkelijk waard zijn.

undefined

RAM 1500

undefined

Mercedes-Benz G65 AMG

Zoals te zien zijn de modellen best goed geproportioneerd, de deuren geven een meerwaarde, de opdruk is gewoon goed te noemen (wellicht had ik op de G65 graag nog een extra likje grijs/zilver op de deurklinken? en zoals bij de RAM zijn de koplampen niet alleen als bij de G65 in doorzichtig plastic, maar ook geprofileerd, waardoor die “echter” voorkomen.

De afneembare wielen zijn dan wellicht een USP, maar aangezien die allemaal gelijk zijn, is het uitwisselen daarvan niet bijzonder interessant. Zo is de fantasieopdruk op de RAM een beetje een afknapper en ook de lichtbalk had men leuker kunnen uitvoeren. In een schaal een beetje groter (1:43) zijn er merken die meer detail kunnen aanbrengen voor minder geld. Het zijn leuke auto’s, maar of ik er meer van koop?

Door Jan

Geef een reactie