In Frankrijk was er al jaren een trend om modelauto’s via kiosken te verkopen als onderdeel van een verzamelmagazine. Vaak liepen die series relatief lang door en was het lastig om de verzameling compleet te krijgen. Soms stopten die series ook abrupt. Ook in andere landen werden pogingen gedaan voor dit soort series, niet overal met evenveel succes.

Ik heb nooit geprobeerd complete series te verzamelen van dit soort tijdschriften, maar zo links en rechts – als ik er eentje zie die me bevalt – neem ik ze wel eens mee. Zo heb ik bijvoorbeeld van Del Prado uit de serie Fire Engines of the World een aantal modellen in de verzameling, zeker als die qua schaal een beetje passen. DeAgostini is een andere uitgever, maar die doet voornamelijk 1:43. Sinds kort heb ik Editions Atlas ontdekt. Zij hebben schijnen voornamelijk in 1:76 hun modelauto’s uit te geven. Dat is weliswaar kleiner dan wat ik voornamelijk verzamel, maar aangezien ik al heel vroeg ook de 1:72 modelletjes van Hongwell/Cararama verzamelde en later ook Oxford Diecast in 1:76 passen die bij een toch groot deel van de verzameling.

De firma heeft een serie met bussen en wat recenter een serie brandweerwagens. In het Verenigd Koninkrijk is een serie met modellen van de transportfirma Eddie Stobart. Daarin zijn verrassende keuzes, zoals een Daewoo shovel en een Gloster SaRo Javelin crashtender (brandweerwagen).

undefined

Brossel A80 meet Jonckheere carrosserie

undefined

IFA W50

undefined

Daewoo Mega 300-V

Ik hoop nog een paar van dit soort vreemde eenden in de bijt te kunnen vinden. Ze zijn leuke aanwinsten van vaak voertuigen die in geen andere schaal of door een andere fabrikant gemaakt worden.

Door Jan

Geef een reactie