In 1960 werd onder de merknaam Best-Box een nieuw modelautomerk geboren. Het FSI (Fonds voor Sociale Instellingen) nam de productie over en verplaatste deze in 1968 naar Heerlen. Het was gevestigd aan de Sourethweg 2. Waarom men de merknaam rond 1970 heeft gewijzigd naar Efsi is niet bekend. Wellicht wou men meer betrokkenheid van de werknemers, wellicht leek het te sterk op Matchbox. Later werd Best-Box overgenomen. Het veranderde in 1994 van naam in Holland-Oto, een firma die nog altijd bestaat. De productie is al langere tijd niet meer in Nederland. De Efsi-mallen werden in Portugal gemaakt, waarna de productie van de daadwerkelijke auto’s dus in Nederland plaats vond. Door deze geschiedenis zijn er enkele modellen uit de Best-Box-periode omgenummerd naar Efsi en later Efsi-modellen als Holland-Oto. Ook zouden mallen verkocht zijn, o.a. aan Pilen in Spanje.

Hier een aantal van de vroegste modellen van Best-Box, die later als Efsi verkocht werden (Efsi-versie)

undefined
undefined
undefined

Ook deze VW 1600TL was aanvankelijk een Best-Box. 

undefined

Mercedes-Benz 220SE, eveneens aanvankelijk uitgebracht als Best-Box

undefined

Of bijvoorbeeld deze Honda Formule 1.

undefined

Eigen ontwerpen van Efsi waren o.a. de Land Rover 109

undefined

Fiat 242

undefined

Commer 302

undefined

Citroën C35

undefined

Mercedes-Benz NG

undefined

Jonckheere Bermuda – deze had minimaal vier verschillende uitvoeringen, zoals hier Scania, maar ook DAF, Volvo en Mercedes-Benz.

undefined

Er zijn nog meer modellen!

Door Jan

Geef een reactie