(UPDATE: Tarmac Works – Hyundai Elantra N TCR)
Er zijn in de jaren verschillende klassen geweest voor touring cars, zoals de bekende ETCC (European Touring Car Championship), WTCC, DTM (Deutsche Tourenwagen Meisterschaft), maar ook iets minder bekende DTCC (Dutch Touring Car Championship) en BTCS (Belgian Touring Car Series). Het is opvallend dat, ondanks de populariteit van deze klasses, er maar relatief weinig modellen van zijn, met als uitzondering deels de DTM. In deze blog ga ik meer in op de WTCC, diens voorganger ETCC en opvolger WTCR.
Inhoudsopgave
- ETCC (2002-2004)
- WTCC
- Super 2000 (2005-2013)
- TC1 (2014-2017)
- WTCR
- TCR World Tour (2023-heden)
ETCC
Het ETCC werd in 2002 opgericht en werd verraced naar Super 2000 regels. Ook deze klasse kwam voort uit andere raceklasses en was een soort “promotie”. De serie bleef tot 2005, waarna het een promotie kreeg tot wereldkampioenschap (WTCC). Uit de beginjaren komt deze auto:

High Speed – Alfa Romeo 156 GTA
WTCC
Super 2000
Vanaf 2005 was het het WTCC en uit deze tijd komen de volgende auto’s:

MiniChamps: BMW 320si


Inno64: Honda Accord Euro-R Super 2000


Norev: Chevrolet Lacetti WTCC (2006)



Norev: Chevrolet Lacetti WTCC (2007)

PopRace: Chevrolet Cruze WTCC

TC1
Later zouden de Super 2000s verdwijnen voor de TC1 klasse. Een voorbeeld hiervan is hier te zien



Norev: Citroën C-Elysee WTCC (2014)

Norev: Citroën C-Elysee WTCC (2016)

Norev: Citroën C-Elysee WTCC (2017)

Tarmac Works: Honda Civic WTCC
WTCR
Als laatste komt de WTCR. De fabrikanten kregen door de oplopende kosten minder interesse in de WTCC, tegelijkertijd waren veel fabrikanten geinteresseerd in de TCR-regels. Met de komst van deze regels verloor het de status “wereldkampioenschap” en werd het de “wereldbeker” (world cup).

Tarmac Works: Audi RS3 LMS (2016, presentation)

Tarmac Works: Audi RS3 LMS (2018)

Tarmac Works: Audi RS3 LMS (2020)

Tarmac Works: Honda Civic Type R TCR

Tarmac Works: Hyundai i30N TCR

XCarToys : Lynk&Co 03 TCR 2020




ETCR
in 2021 en 2022 werd een zusterkampioenschap opgezet voor elektrisch aangedreven toerwagens. Hierbij was het elektrische gedeelte gelijk voor alle deelnemers, maar mochten fabrikanten hun eigen carrosserie gebruiken. Slechts drie fabrikanten namen deel in de twee jaren: Cupra, met de Leon e-Racer, Hyundai, met de Veloster N ETCR en Alfa Romeo, met de Giulia ETCR. Gek genoeg waren geen van deze auto’s verkrijgbaar met elektrische aandrijving.

Het enige model van een auto uit deze klasse is tot op heden deze Hot Wheels Cupra e-Racer. Tevens de enige Cupra in deze schaal
TCR World Tour
Het TCR kampioenschap leek te floreren, maar onder de oppervlakte zag dat er anders uit. Er was kritiek vanuit de teams dat het “Balance of Performance”-systeem oneerlijk was, omdat er ook compensatiegewichten werden toegepast. Hierdoor gingen bepaalde teams tacteren, zoals langzamer kwalificeren als mogelijk tot zelfs het verbiedenn van inhalen (daar het gewicht ook op racerondetijden werd berekend). Er werd op een gegeven moment een race overgeslagen door een team, een ander team stopte midden in het seizoen uit onvrede. Ook waren er logistieke problemen door de Civid-pandemie. Hierdoor klapte de serie. Een nieuwe formaat, de TCR World Tour werd opgezet in 2023, officieel een FIA-kampioenschap vanaf 2024.

Ontdek meer van J C Collection - 3 inch miniatuurauto's
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.