De afgelopen tijden waren er in deze categorie voornamelijk nieuwe modelautomerken uit Azië, vandaag presenteer ik echter een merk van een ander werelddeel. Het gaat om, zoals de titel al aangeeft, Coffaro Wheels. Het maakte in 1:43 en 1:64 modelauto’s van auto’s die in Argentinië gebouwd werden. Daarnaast biedt men accessoires aan, zoals wielen.

In 1:64 worden de modelletjes uit Resin gemaakt, zo beschrijft de verpakking. De modellen komen kant-en-klaar met deco. De artisanale productie zorgt ervoor dat je een vrijwel unieke modelauto krijgt, zelfs al bestaan er een handjevol van een bepaald model. Door de situatie in Argentinië is het niet zo eenvoudig, maar het contact met de man achter Coffaro Wheels maakte het eenvoudiger. Ik heb aanvankelijk twee modellen gekozen, de keuze voor deze specifieke modellen was voornamelijk omdat het iets representeert in 1:64 wat wij voorheen nog niet kenden.

Coffaro Wheels - SIAM Di Tella 1500
Coffaro Wheels – SIAM Di Tella 1500

SIAM was een fabriek die door Torcuato Di Tella werd opgericht in 1911, een uit Italië afkomstige immigrant. Eind jaren ’50 verkreeg het een licentie van BMC en bouwde een model dat gebouwd was met onderdelen van de Austin Cambridge en Riley 4/68. Als autofabrikant was SIAM niet zo langdurig succesvol, de wagen werd tot 1966 gemaakt, waarna dit gedeelte van SIAM failliet ging en door IKA overgenomen werd. IKA zelf kwam niet snel daarna onder controle van Renault, waardoor de productie werd stopgezet. De forse investeringen in de autoproductie en andere producten zorgden ervoor dat het genationaliseerd werd in de jaren ’70. In de jaren ’80 werd het in delen weer geprivatiseerd. De merknaam wordt sinds enige jaren weer gebruikt voor huishoudelijke apparatuur.

Coffaro Wheels - IKA Estanciera Rural
Coffaro Wheels – IKA Estanciera Rural

IKA had ik hierboven al genoemd. De naam staat voor Industrias Kaiser Argentina en was een soort zusterbedrijf van het Amerikaanse Kaiser. Kaiser had recentelijk Willys-Overland overgenomen. In 1957 werd diens Willys Jeep Station Wagon in productie genomen in Argentinië. Rural staat kennelijk voor een station wagon en Estanciera is kennelijk zoiets als een bezitter van een landgoed. De wagen werd tot 1970 gemaakt, maar kreeg tussendoor enkele facelifts.

Door Jan

Geef een reactie