J C Collection

Nieuws, achtergronden en meer over modelauto's rond schaal 1:64

MSZ

Jul 292022

In 2020 kwam ik voor het eerst in aanraking met het merk MSZ. MSZ staat voor Metal Speed Zone en is een merk van Caipo Toys, dat ook ander speelgoed maakt. Er zijn vijf modellen bekend, waarvan ik een drietal heb gekocht om een goede basis te hebben voor een review. MSZ maakt relatief goedkope modelletjes met een diecast metalen carrosserie en plastic onderkant. De modelletjes hebben opgedrukte koplampen, logo's en soms kentekenplaten (waar een modelnaam op staat). De modelletjes zijn vrij goed vormgegeven, vergelijkbaar met merken als bijvoorbeeld RMZ.

IMC Models - een nieuw merk

Feb 042021

Onlangs heb ik de onderstaande wiellader - een Doosan DL420-7 - kunnen toevoegen aan de verzameling. Het mooie model wordt gemaakt door IMC Models, een firma uit Houten. Gemaakt is het model echter in China. Blijkt dat deze firma een vrij grote catalogus met modellen heeft.

undefined

Werkende knikbesturing, de bak kan kiepen, het hefraam kan op en neer, de achterste spatborder kunnen openklappen om toegang te geven tot de servicedeuren. Al met al een fraai model met vele fijne details.

Iets heel anders: Cobi

Dec 112019

Onlangs zag ik op www.AlexMiedema.nl een recensie over Cobi, een Pools bouwblokjessysteem dat compatibel is met de grootste firma dat zulke blokjes maakt. Onder andere maakt deze firma "Oostblok"-oldtimers, zoals Trabant, Warszawa, Wartburg & Co, daarnaast tanks en vliegtuigen uit de Tweede Wereldoorlog, maar ook bijvoorbeeld van de tekenfilmserie "Super Wings" leuke setjes. Cobi werkt om de beperkingen van deze blokjes heen door speciale blokjes te maken, bijvoorbeeld bij auto's worden de voor- en achterkant als complete blokjes geleverd. Op de site van Alex staan losse voertuigen, maar mij spraken twee sets aan: Een set met een Trabant en de Berlijnse muur (compleet met graffiti, waakhond, toren en zelfs bordje "U verlaat West Berlijn") en een set met een Skoda Fabia R5 en een werkplaats.

undefined

Nieuw merk: Heng Jia (update)

Oct 162019

logoundefined

Voor het eerst kwam ik deze modelletjes tegen als dat die bij de Flying Tiger verkocht werden. Daar nooit gevonden, maar op vakantie kwam ik ze tegen in een hotelwinkeltje. Kennelijk, na een beetje zoeken, zijn dit modellen van Heng Jia. Wat ik leuk vind, is dat de modelletjes uniek lijken te zijn, maar wel gebaseerd op bestaande auto's.

Links een modelletje dat een Porsche 911 zou moeten voorstellen.

Majorette - 2019 WRC Cars

Apr 292019

De op de Spielwarenmesse aangekondigde modellen van Majorette in de WRC Cars-serie zijn vroeger in de winkels als Majorette op haar Instagram-account beloofde. Al eind april, ipv mei 2019, lagen de eersten in de schappen. Ik vond enkel de Hyundai I20 WRC en de Citroën C3 WRC, maar daar ben ik al heel blij mee. Hier de foto's:

Scale Masters / QSP Model Collection

Apr 262019

Onlangs zag ik een artikel over een schaalmodel van de DAF YA66 (in de schaal 1:43), de zeg maar militaire versie van de DAF 66. Er stond bij Scale Masters en zoeken op Scale Masters gaf al eerste resultaat hun site. Aldaar heb ik het model besteld. Toen ik het kreeg viel mij op dat het "QSP Model Collection" op de doos stond, met een sticker van "Scale Masters" op de onderkant. Ik ben mij dus niet zeker daarvan of het volgende model een "Scale Masters" of een "QSP Model Collection" is, maar dat doet geen afbreuk aan het model. In tegendeel!

undefined

Zoals te zien gaat het om een fraai gedetailleerd model, met een kentekenplaat, leuke opdrukdetails, spiegels, etc. Het model is ook in een versie met het dak dicht te verkrijgen. Als er al een minpuntje te noemen is, is dat het model erg licht is, waarschijnlijk omdat het een kunststof model is (resin).

Dorlop - een review

Apr 242019

Ik schreef eerder over het merk Dorlop en besloot twee modellen aan te schaffen om eens te kunnen vergelijken en een persoonlijke beoordeling te kunnen geven. Het gaat hierbij om de Suzuki Jimny en Suzuki Jimny Sierra. Beide komen in een heel leuke verpakking:

undefined

Top 10 van 2018

Dec 192018

Nu we bijna aan het einde van het jaar zijn aangekomen is het wellicht een aardig idee om terug te kijken op 2018 en wat het ons bracht. In dit geval qua 3 inch diecast. Dit jaar zijn er weer vele nieuwe modellen uitgekomen, zijn er een aantal nieuwe spelers op de markt gekomen en een aantal merken dat hun comeback doorzetten.

Hoewel in de "main line" de toon van Hot Wheels voor mij "hit & miss" is, met fantastisch goed gelukte modellen en gigantisch mislukte "fantasiewagens" is dit jaar van Hot Wheels voornamelijk in de verzamelseries zoveel moois gekomen dat ik denk dat we Hot Wheels als beste modelautomerk kunnen uitroepen, dat tegenover zware concurrentie van merken als Tarmac Works, Norev en Majorette die dit jaar ook prachtige nieuwe modellen presenteren.

undefined

Hot Wheels (main line): Lamborghini Countach Pace Car

Een goed voorbeeld van Hot Wheels dit jaar is deze pace-car versie van de Lamborghini Countach. Enkele Countach-versies reden daadwerkelijk rond, begin jaren '80, in de Grand Prix van Monaco.

En dan nu, de top 10:

Hot Wheels Circuit Legends

Dec 182018

Dit jaar heeft Hot Wheels ons een paar prachtige verzamelseries gegeven, zoals de serie Circuit Legends. Het gaat om legendarische raceauto's, die door Hot Wheels voorzien zijn van wielen met rubberen banden en een metalen onderplaat en carrosserie (vaak is immer de onderplaat plastic). Dit geeft een hoogwaardig gevoel. Voor mij de highlights uit de serie zijn de volgende modellen:

 

Porsche 962

undefined

Atom

Powered by collecting