Hoewel China al auto's bouwde voor de Tweede Wereldoorlog, is de "Grote Sprong Voorwaarts" in 1958 de katalysator tot een autoindustrie in China. Hoewel de grote sprong historisch gezien een fiasco was, zorgde het voor het etableren van enkele bedrijven die nog altijd auto's maken, zoals FAW (First Automobile Works), SAIC (Shanghai Automotive Industry Corporation), Beijing, Chang'an en nieuwere merken als het in 1969 begonnen Dongfeng (aanvankelijk slechts een merknaam van Second Automotive Works), en Chery, dat pas in 1997 begon met het bouwen van auto's.
Although China had been building cars before the Second World War, "The Great Leap Forwards" in 1958 was the catalyst to a car industry in China. Historically, the Great Leap was not a succes, but it did establish some companies still active in building cars, such as FAW (First Automobile Works), SAIC (Shanghai Automotive Industry Corporation), Beijing, Chang'an and newer makes, such as Dongfeng (previously just a brand name for the Second Automotive Works) from 1969, and Chery, that only commenced building cars in 1997. In the overview are also cars made in co-operation with other car makers.
De DTM werd in 1984 op basis van een de Group A-regelementen begonnen. Deze waren in drie klassen onderverdeeld in de meeste andere kampioenschappen, maar de DTM koos voor een soort handicap-systeem om alle voertuigen gelijktijdig te kunnen laten racen. Enkele jaren later werden dan twee races in plaats van één lange gehouden, een formaat dat het ook later zou doorzetten.
Met de instap van fabrikanten werden steeds gaten in het regelement gevonden, zoals de turbomotor. Dit gat werd gedicht door hogere gewichten en later een kleinere luchtinlaat. Later werden turbomotoren verboden. Nog later werd vierwielaandrijving gebruikt in combinatie met een V8. Deze auto's waren weliswaar zwaarder, maar desondanks zeker op snelle circuits onverslaanbaar. Het gewicht werd nog verder verhoogd. De regelwijzigingen om de races spannend te houden zorgden voor de uitstap van fabrikanten als Ford en Audi. Dus werd voor 1993 het concept van de "Klasse 1" gebruikt. Aanvankelijk waren er slechts twee fabrikanten die aan de DTM met deze nieuwe regelementen meededen: Mercedes-Benz en Alfa Romeo. Eind 1993 zou Opel ook instappen.
De DTM was in de jaren in populariteit gegroeid en de nieuwe regels met spectaculaire auto's (breed, spoilers, grote motoren) zorgden voor een flinke groei van de populariteit. In die tijd zijn er dan ook veel modelautofabrikanten geweest die een DTM auto of zelfs meerdere in de aanbieding hadden. Een overzicht.
GFCC maakte al enige jaren modelauto's in een groter schaal, die echter een geheel andere stijl hebben als de modelletjes die men recentelijk in schaal 1:64 op de markt gebracht hebben. Daar waar de vorige groter modellen ietwat Dinky Toys-achtig waren, met bijvoorbeeld bedrukte koplampen, zijn de 1:64 modellen high end modellen met lensjes als kop- en achterlichten, te openen motorkap en achterklep, interieur met bedrukte details, zoals hout en een verpakking met plint en acryl doorzichtige bovenzijde en ook een modelkeuze die hierbij past.
Rolls-Royce Silver Seraph
Andere modellen zijn o.a. Mercedes-Benz 450SL en Bentley Arnage.
Naar aanleiding van wat "research" naar een modelauto (zoeken met Google), vond ik uit dat ik een raceauto had van een Zimbabwaanse coureur. Dat gaf mij een idee. Van hoeveel landen kan ik een coureur vinden?
Spark blijft ons verbazen. Dit keer met een aantal Porsche 917K modellen, maar ook enkele andere modellen. Wel valt op dat deze aankondigingen steeds later daadwerkelijk verschijnen.
De moederfirma van Mercedes-AMG besloot het merk Mercedes-Benz te verwateren, sindsdien is dit merk verantwoordelijk voor de snelle versies van Mercedes-Benz auto's. Het uithangbord is de GT, min of meer de opvolger van de SLS AMG. Het is een vrij populair model, ook omdat er een aantal race-versies van uitgebracht zijn. Een niet compleet overzicht volgt hieronder:
De Pagani Huayra is de opvolger van de Zonda en is langzaam tot een van de meer geproduceerde supersportwagens in kleine schaal geworden. Een niet volledig overzicht volgt:
Op een modelautoforum was er een verzamelaar van Nederlandse coureurs. Ik zeg was, want helaas is hij overleden. Het was soms verbazend te zien hoeveel modelauto's er waren van auto's met Nederlandse coureurs. In de kleine schaal is dit veel minder. Ondanks dat zijn er toch nog aardig wat.
Norev: Renault R.S. 01 van V8 Racing met als coureur Pastorelli. Ondanks zijn wellicht Italiaans klinkende achternaam, een Nederlander.
Het jaar 2021 belooft veel goeds van Schuco. De nieuwtjes die nu al gepresenteerd zijn - voor mij althans - verrassend. Mijn vermoeden is dat door de uitgestelde beurs (Spielwarenmesse) van Neurenberg er wellicht nog meer nieuwtjes komen. Opvallend is dat een aantal nieuwtjes van vorig jaar nog altijd niet uitgebracht zijn, het gaat hier voornamelijk om de resinmodellen. Een vorig jaar aangekondigd model verschijnt dit jaar opnieuw als nieuwtje, een ander model lijkt te verschijnen in een andere serie (van metalen modellen). Maar laten we eens kijken naar de modellen:
1:64 Paperbox Edition
Er is een nieuwe serie met kartonnen doosjes met kleurvarianten van bestaande modellen: